Exclusiv print. O NOUĂ GENERAȚIE DE MECANICI S-A FORMAT ÎN A TREIA EDIȚIE A TABEREI MESERIAȘILOR DIN ȚARA LUI ANDREI Recomandat

Exclusiv print. O NOUĂ GENERAȚIE DE MECANICI S-A FORMAT ÎN A TREIA EDIȚIE A TABEREI MESERIAȘILOR DIN ȚARA LUI ANDREI

Reporterii revistei TIR a fost în “Tabăra Meseriașilor” din “Țara lui Andrei”, între 6 și 12 august. În acea săptămână, zeci de elevi au deprins tainele meseriei de mecanic alături de președintele Asociației Române de Drift auto, Gabriel Onofrei.

În cadrul „Taberei Meseriașilor”-secțiunea Mecanică, Gabi Onofrei, președintele Asociației Române de Drift a făcut o demonstrație de măiestrie, sâmbătă, 12 august 2017. Expertul în tuning și drifting i-a avut o săptămână în atelierul său din Brașov pe cei 60 de elevi de licee și școli profesionale prezenți în tabără. Împreună, într-un efort de echipă, ei au reparat și recondiționat câteva zeci de biciclete, care au fost apoi donate unor copii din centre de plasament. „Tabăra Meseriaşilor” din “Ţara lui Andrei” face parte din „România Meseriaşă”, un program OMV Petrom de susţinere a educaţiei profesionale din România.

Pentru elevi și profesori
Anul acesta, a treia ediție a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei, a început pe 16 iulie la Bran și s-a întins pe durata a cinci săptămâni. Au participat 300 de elevi de la 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județele Argeș, Bacău, Dâmbovița și Buzău. Elevii selectați studiază în domeniile: petrol și gaze, turism și alimentație, industrie alimentară, mecanică, industrie textilă și pielărie, electric, electromecanică, electronică și automatizări. Alături de aceștia au fost prezenți în tabără și 55 de profesori.
Timp de o săptămână, elevii au participat la un program intens, care a vizat atât o profilare vocațională, cât și cursuri de dezvoltare personală, ateliere practice și seri tematice. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii au învățat noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și eco-civic, dar și cum să se prezinte în fața unui angajator sau cum să redacteze un CV. Atelierele practice simulează un program de muncă real, în care elevii învață noțiuni de bază despre meseria aleasă, primesc roluri și responsabilități și lucrează cot la cot cu mentorii lor-profesioniști din domeniu. La final, viitorii meseriași lucrează alături de mentorii lor pentru a realiza un proiect final de amploare, specific meseriei alese.
La sfârșitul taberei, 40 de viitori meseriași au primit burse în valoare de 500 de lei/lună, în anul școlar 2017-2018. De asemenea, cei 55 de profesori au participat în cadrul taberei la un curs de specialitate organizat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

În ce meserii ne specializăm
Până acum, în cele două ediții ale Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei (2015 și 2016), au fost formați 470 de elevi (electricieni, constructori, operatori sondă, bucătari, croitori și frizeri) și 95 de profesori din 38 de licee tehnologice și școli profesionale din județele Prahova, Gorj, Dâmbovița, Bacău, Argeș și au fost acordate 60 de burse de studiu în valoare totală de peste 73.000 de euro.
„În ultimii doi ani, am văzut în fiecare vară cum se transformă sute de elevi, în doar o săptămână. Cum din tinerii temători, neîncrezători și derutați, devin curajoși, visători și, cel mai important, mai pregătiți pentru piața muncii. În tabără ne dorim să le aducem profesioniștii aproape și să le dăm ocazia să experimenteze meseria lor cu adevărat și să cunoască viitori angajatori. Anul acesta, ne-am bucurat să avem alături de noi doi mari angajatori: City Grill și Enel, care se vor implica în seriile selectate, pentru formarea viitorilor meseriași!”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Anul acesta, tabăra a pregătit încă 300 de viitori meseriași, care au lucrat cu profesioniști și mari companii partenere:
Petroliști prezenți în tabără, în perioada 16 iulie-22 iulie. Mentorii elevilor au fost specialiștii OMV Petrom.
Bucătari și ospătari, în perioada 30 iulie–5 august. Mentorii au fost Chef Cezar Munteanu și Cristian Cristea, din partea companiei City Grill.
Mecanici, în perioada 6–12 august. Elevii au lucrat alături de Președintele Asociației Române de Drift auto, Gabriel Onofrei.
Croitori, în perioada 20–26 august. Mentorul acestei serii au fost designer-ul român Ioana Ciolacu, clasată în top 10 designeri de către Forbes România
Electricieni, în perioada 27 august–2 septembrie. Mentorii au fost inițiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu și Mihai Toader- Pasti, alături de companiile de distribuţie din grupul ENEL.
„Am decis să ne alăturăm proiectului Tabăra Meseriașilor deoarece credem că este o nevoie reală de meseriași profesioniști în domeniul ospitalității și nu numai. Anul trecut am fost în calitate de invitat în tabără și am văzut cum elevii se transformau în bucătarii sau ospătarii de care și noi am avea nevoie în restaurantele noastre-motiv pentru care, doi dintre aceștia sunt acum angajați City Grill. Anul acesta mergem mai departe și suntem parteneri în proiect, în speranța să putem recruta cât mai mulți dintre elevii meseriași!”, a declarat Cristian Cristea, Training Manager City Grill.

Bicicleta Meseriașă
În cadrul Taberei de mecanică din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei 2017 s-a derulat Programul #Bicicleta Meseriașă. În data de 28 iulie 2017, bicicletele au fost preluate de la punctele de colectare și transportate la Brașov, în zona de organizare a „Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei”, unde acestea au intrat în procesul de recondiționare. Bicicletele au fost transportate în condiții optime, pentru a se evita pierderea ori distrugerea gravă a acestora. Bicicletele colectate au fost recondiționate în cadrul atelierelor practice ale secției Meseriașilor din „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, în perioada 6-11 august 2017. Recondiționarea a fost făcută de un grup de 60 de elevi din școli tehnice și profesionale. La recondiționarea bicicletelor s-au folosit, conform deciziei elevilor și a coordonatorului lor, piese de schimb de la alte biciclete colectate, al căror grad de uzură era prea ridicat pentru a putea permite recondiționarea sau în cazul cărora recondiționarea ar presupune eforturi de timp și financiare prea ridicate.
Bicicletele care nu au mai putut fi recondiționate, respectiv componentele din acestea rămase după utilizarea pieselor de schimb au fost predate centrelor de colectare fier vechi/ companiilor de reciclare. După recondiționarea bicicletelor, acestea au fost donate unor centre de plasament sau organizații non profit din Brașov, în urma unor campanii susținute de către Organizator.

Despre România Meseriașă
Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din „România Meseriașă”-programul de susținere a învățământului profesional prin care OMV Petrom își propune să aducă în atenția societății importanța meseriilor în dezvoltarea unei țări și să găsească soluții pentru educația viitorilor meseriași. România Meseriașă este un program dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și este parte din proiectul național al Președintelui României, România Educată.

Anul 2015:
•Școala Petroliștilor–un proiect prin care au fost create trei clase profesionale în domeniul țiței și gaze, în trei licee tehnologice din țară. Timp de trei ani, elevii din Școala Petroliștilor sunt pregătiți pentru calificările „operator sonde” și „operator la extracția, transportul, tratarea și distribuția gazelor”. Ei primesc burse de performanță și stagii de practică în cadrul companiei. De asemenea, OMV Petrom sprijină liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practică și instruire pentru profesorii de specialitate;
•Tabăra Meseriașilor-prima ediție dedicată elevilor din județul Prahova;
•Studii de percepție la nivel național-analiza pieței muncii și percepția românilor față de meseriași;
•Dezbatere în rândul angajatorilor, autorităților și mediului ONG.

Anul 2016:
•Școala Petroliștilor–ediția a doua;
•Tabăra Meseriașilor–ediția a doua, dedicată elevilor din județul Gorj;
•Ateliere de lucru - pentru soluții de îmbunătățire a sistemului de învățământ profesional
•Un demers de cercetare și un plan de acțiune pentru dezvoltarea de propuneri de îmbunătățire a sistemului de învățământ profesional
•Lansarea primului raport de politică publică în învățământul profesional, alături de Institutul pentru Cercetare a Calității Vieții
•Dezbateri publice naționale și regionale ale planului de acțiune

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.