Când va ajunge un euro la cinci lei

Când va ajunge un euro la cinci lei

Deprecierea leului, consemnată în ultimele zile, are loc pe fondul dezechilibrelor din economie şi din viaţa politică, iar dacă acestea vor persista euro ar putea ajunge la 4,75 lei, a declarat marţi pentru MEDIAFAX analistul economic Dragoş Cabat.

Analist: Leul se depreciază din cauza dezechilibrelor economice şi politice, euro poate urca la 4,7
„Asupra cursului acţionează mai multe cauze, cea mai importantă fiind majorarea deficitelor din economie - deficitul bugetar, deficitul de cont curent şi cel comercial. Dezechilibrele acestea şi - evident - cele politice depreciază leul. Deficitul bugetar determină Guvernul să se împrumute tot mai mult, importurile cresc faţă de importuri şi toate acestea duc la o cerere tot mai mare de valută. Iar cererea de valută scumpeşte valuta”, a explicat Dragoş Cabat.

„Dacă aceste dezechilibre vor persista, în perioada următoare vom rămâne pe acest trend de depreciere şi ne îndreptăm spre cotaţia de 4,75 lei/euro, cel puţin, până spre jumătatea acestui an. Sau mai devreme, dacă balanţele economiei nu se stabilizează”, a mai spus analistul. El a arătat că Guvernul are nevoie de tot mai mulţi bani, lucru care îl determină să se împrumute, ceea ce va finfluenţa, de asemenea, evoluţia cursului valutar.

Referindu-se la comportamentul Băncii Naţionale, Dragoş Cabat consideră că aceasta „nu mai susţine cursul, pentru că asta ar însemna să consume bani din rezerva valutară doar pentru un control temporar”.

Euro a fost cotat marţi la un nou maxim istoric, al treilea la rând, cotaţia oficială afişată de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6679 lei/euro, în creştere cu 0,05% faţă de valoarea din ziua precedentă.

Vineri, 19 ianuarie, moneda europeană a depăşit, în premieră, pragul de 4,66 lei.

Pe piaţa valutară interbancară moneda europeană a oscilat marţi între 4,6645 şi 4,6698 lei, având însă şi momente când a trecut pragul de 4,67 lei/euro.

Specialiștii finaciari spun că un euro ar putea ajunge la 5 lei la mijlocul acestui an. 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.