CAMION cu porci blocat în vamă

CAMION cu porci blocat în vamă

UPDATE. La miezul nopții situația nu se deblocase.

Un camion încărcat cu circa 200 de porci este blocat în vama Albiţa în condiţiile în care vama din Republica Moldova a respins transportul motivând că are interdicţie să primească porci din UE, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine (ACEBOP). 

"Suntem în alertă de două zile pe fondul situaţiei revoltătoare din vama Albiţa unde s-a blocat un export de porci, fără a se lua în considerare ce se întâmplă cu animalele din camion. Ca urmare, din cauza unui vid legislativ şi a unui sistem informatic care nu permite redirecţionarea animalelor, circa 200 de porci se află în situaţia de a muri de frig, foame şi sete, cu pierderi însemnate pentru fermierul român. În urmă cu 4 zile, acelaşi fermier a mai făcut un transport de porci în R. Moldova. Nu înţeleg cum este posibil ca în doar câteva zile porcii proveniţi din acelaşi lot, de la acelaşi furnizor, să nu mai fie acceptaţi pentru livrare pe teritoriul ţării vecine', afimă Mary Pană, preşedinte ACEBOP. 

În document se mai spune că transportul cu 200 de porci a primit permisiunea din partea Direcţiei Sanitare Veterinare Vaslui în vederea trecerii spre Republica Moldova, iar vama moldovenească a respins transportul din motive comerciale, explicând că au interdicţie să primească porci din UE. 

"Este vorba despre un ordin apărut peste noapte, care nu a fost adus la cunoştinţă autorităţilor din România. ACEBOP a contactat toate instituţiile responsabile şi solicită intervenţia de urgenţă a domnului Ministru Petre Daea pentru rezolvarea acestui caz fără precedent în istoria comunitară a României", se precizează în comunicatul citat. 

Potrivit documentului, sistemul informatic TRACES nu permite reorientarea animalelor pe traseul spre un abator din România în vederea abatorizării. 

"Suntem deja asaltaţi de întrebări din partea ONG-urilor, pentru că vorbim aici de bunăstarea animalelor şi felul în care sunt tratate pe timpul transportului. Fermierul nostru este disperat că nu reuşeşte să înţeleagă ce se întâmplă, animalele fiind blocate între cele două graniţe. În acelaşi timp, autorităţile române spun că sistemul informatic TRACES nu permite reorientarea animalelor pe traseul spre un abator din România în vederea abatorizării. Până la această oră, nu avem o rezolvare, situaţia ne depăşeşte. Ştim că animalele au fost totuşi descărcate în vama românească. Încercăm să rezolvăm problema alături de autorităţi, dar multe telefoane sunt închise, responsabilitatea pare o noţiune greu de înţeles. Să nu uităm totuşi că sunt porcii României, care se află pe teritoriu românesc", a mai spus preşedintele ACEBOP. 

Un camion cu aproximativ 200 de porci este blocat, încă de sâmbătă, la vama Albiţa, în zona neutră dintre România şi Republica Moldova.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.