BUGETELE LOCALE CRESC AMENDÂND ȘOFERII AFLAȚI ÎN TRANZIT Recomandat

BUGETELE LOCALE CRESC AMENDÂND ȘOFERII AFLAȚI ÎN TRANZIT

Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale a intrat în vigoare în luna august a acestui an.

Trebuie spus că amenzile date pe drumurile publice nu se duc în bugetul de autostrăzi, ci la primăriile orașelor pe raza cărora ați încălcat legea.
„Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul", se arată în lege. În schimb, „sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România și persoanelor juridice fără sediu în România se fac venit la bugetul de stat".
De asemenea, în cazul refuzului prezentării actelor, se poate apela mai ușor la constrângeri. „Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac mențiunile prevăzute la art. 16 alin. (1) și (11). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la polițiști, jandarmi sau polițiști locali. Procesul-verbal de constatare a contravenției este titlu de creanță și înștiințare de plată", se arată în lege.

Prin poștă, în era internetului
Aproape incredibil, dar procesele verbale trebuie trimise prin poștă: „Netransmiterea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor către organele fiscale în termen de 90 de zile de la comunicarea acestora către contravenient atrage, potrivit legii, răspunderea persoanelor care se fac vinovate de aceasta. Transmiterea cu întârziere a proceselor- verbale nu împiedică executarea silită a acestora, în condițiile în care nu a intervenit prescripția executării".

Atenție la procesul verbal
Atunci când ați încălcat legea în trafic și mai ales atunci când considerați că ați fost pedepsit pentru ceva ce nu ați făcut, este foarte important să știți următoare lucruri.
Legea a modificat lista informațiilor care trebuie neapărat să figureze pe un proces-verbal de contravenție.
Concret, documentul include următoarele elemente:
-data şi locul unde este încheiat;
-numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
-numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
-indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
-indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
-posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării -procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
-termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.
Pe deasupra, pentru simplificare, procesul-verbal va constitui și înștiințare de plată. Acum, înștiințarea de plată este un document separat, care se comunică odată cu procesul-verbal de contravenție.

Neatenția agentului constator vă pot absolvi de vină
Procesul-verbal de contravenție se va considera nul dacă lipsește CNP-ul persoanei amendate.
Concret, conform actului normativ, procesul-verbal de contravenție se va considera nul dacă lipsește CNP-ul persoanei amendate. În prezent, pentru a fi considerat valid, procesul-verbal de contravenție trebuie să includă anumite informații obligatorii prevăzute de lege. Prin schimbările aduse de această lege, lista acestor informații va cuprinde și CNP-ul contravenientului.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.