ȘOFERI ROMÂNI, exploatați de patroni belgieni. 112 de CAMIOANE confiscate Recomandat

ȘOFERI ROMÂNI, exploatați de patroni belgieni. 112 de CAMIOANE confiscate

Justitia belgiana a confiscat 112 camioane ale unei companii din Zeebruges (nord) acuzata ca a angajat ilegal soferi cu salarii mai mici, profitand de statutul lor de muncitori detasati, scrie AFP.

Compania in discutie, North Sea Express (NSE), a incredintat activitatile de transport unei alte companii, East Transport Leasing (ETL), cu sediul in Slovacia.

Ori, "gestionarul companiei slovace este acelasi cu cel al companiei belgiene" si pare ca firma slovaca nu este "decat o cutie postala", a declarat Filiep De Ketelaere, purtator de cuvant al inspectiei muncii din Gand.

"Intre altele, toate deciziile importante sunt luate in Belgia", a aratat acesta.

Soferii detasati de compania slovaca - toti romani - muncesc in Belgia circa trei luni inainte de a pleca in vacanta in Romania. Dupa aceea, revin in Belgia, fara a trece vreodata prin Slovacia, un ciclu care se repeta de 8 ani, a spus De Ketelaere.

Salariile acestor soferi, precum si cotizatiile sociale, sunt reglementate de legea slovaca. Nivelul lor este "foarte scazut in comparatie cu cotizatiile din Belgia", a aratat sursa citata.

Compania ETL a confirmat pentru AFP ca, in calitate de companie-fiica a NSE, angaja soferi romani, dar neaga orice dumping social.

"Aceasta afacere trebuie rezolvata de compania-mama. Noi nu suntem implicati decat marginal", a sustinut un purtator de cuvant.

Asociatia transportatorilor slovaci, Cesmad, s-a distantat de ETL. "Aceasta companie angajeaza soferi romani si nu indeplineste probabil conditiile pentru a face afaceri pe teritoriul Slovaciei", a spus Martina Baumann, purtator de cuvant al asociatiei.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.