Guvernul României a făcut toate demersurile pentru realizarea proiectului de legătură rutieră Timişoara - Pančevo

Guvernul României a făcut toate demersurile pentru realizarea proiectului de legătură rutieră Timişoara - Pančevo

Guvernul României împreună cu Guvernul Sârb au reinițiat în luna februarie 2017 promovarea proiectului Planificarea şi proiectarea unui drum nou de mare viteză
între Timişoara şi Pančevo (Belgrad). Termenul limită pentru semnarea Acordului dintre cele două state cu privire la acest proiect era decembrie 2016. Neîndeplinirea acestei acțiuni în termenul stabilit a condus la respingerea finanțării.

În perioada octombrie - decembrie 2016, părții române i-au fost transmise mai multe adrese de invitaţie la vizita de precontractare. În data de 5 decembrie 2016 Ministerul Transporturilor a solicitat amânarea vizitei on-site de precontractare după data de 16 ianuarie 2017. Guvernul de la acea vreme nu a semnat Acordul de parteneriat.

Cu toate acestea, Guvernul nou instalat la începutul anului 2017 a reluat dialogul cu partea sârbă pentru a realiza proiectul rutier “Drum nou de mare viteză între Timişoara şi Pančevo”.

Proiectul este propus şi aprobat de către Comitetul de Monitorizare a programului INTERREG - IPA ROMÂNIA- SERBIA. Pentru semnarea contractului de finanţare, este necesară îndeplinirea unei condiţionalităţi, respectiv angajamentul ferm al părţilor că vor asigura sustenabilitatea proiectului, în caz contrar, finanţarea din cadrul proiectului va trebui returnată.

Având în vedere natura transfrontalieră a proiectului, semnarea contractului de finanţare este condiţionată de încheierea unui Protocol de colaborare între guvernele celor două state.

În şedinţa de Guvern din data de 02 martie 2017 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Aprobarea iniţierii negocierii şi semnării Protocolului de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia pentru punerea în aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea unui nou drum rutier de mare viteză între Timişoara şi Pančevo.

Ulterior semnării Protocolului de cooperare, trebuia încheiat un Acord de parteneriat. Prin Acordul de parteneriat, părţile stabilesc dreptul şi îndatoririle acestora, modul de realizare a sarcinilor acestora şi a relaţiilor dintre partenerii beneficiari şi Liderul de proiect, care se aplică în scopul atingerii obiectivelor proiectului selectat în cadrul Programului Interreg - IPA CBC România – R.Serbia.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dispus deplasarea la Belgrad a unei echipe din cadrul MT pentru a purta discuţii cu repreznentați din conducerea Ministerului Construcţiilor, Transporturilor şi Infrastructurii din Serbia cu privire la semnarea Protocolului de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia pentru punerea în aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea unui nou drum rutier de mare viteză între Timişoara şi Pančevo, respectiv a Acordului de parteneriat corespunzător.

Delegaţia MT a avut întâlniri cu directori din cadrul Ministerului Integrării Europene din Serbia pentru a discuta şi analiza detaliile cu privire la iniţierea şi derularea studiului de fezabilitate. Menționăm că deplasarea delegației Ministerului Transporturilor din România la Belgrad a avut ca scop semnarea Protocolului de colaborare. Documentul nu a fost semnat şi de partea sârbă.

In data de 14 aprilie 2017, Comitetul Comun de Monitorizare a decis respingerea de la finanțare a proiectului. Menţionăm că partea română şi-a exprimat prin vot, susţinerea pentru realizarea acestui proiect, în timp ce niciun membru sârb nu a transmis un punct de vedere pentru susţinerea proiectului.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.